Muzej krajine

U Negotinskoj Krajini, starih crkava je bilo u prošlosti na više mesta, medjutim kako su gradjene od drveta, skoro sve su nestale. Početkom XIX veka počinju da se grade od tvrdog materijala, tako da ih danas ima u skoro svim selima Negotinske opštine. Svakako najvrednije su strara Crkva Presvete Bogorodice i Crkva Svete Trojice u Negotinu.

Saborna crkva Svete Trojice nalazi se u samom centru grada na uglu Trga Stevana Mokranjca i ulice Hajduk Veljka i svojom monumentalnošću i arhitektonskim vrednostima daje poseban vizuelni pečat starom gradskom jezgru Negotina.

 

Projekat za crkvu je urađen u Ministarstvu građevina Srbije. Izgradnja crkve je završena 1874.godine, a osvećena je 1876.godine. Crkva je u neoklasicističkom (nacionalnom) stilu sa elementima neorenesanse. Ikonostas crkve i životopis iz 1901. godine radio je akademski slikar Stevan Todorović zajedno sa suprugom Poleksijom.

 

Rešenjem br. 561/67 od 02.06.1967. godine Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture stavljena je pod zaštitu zakona.

crkva-svete-troice.jpg
crkva-bogorodice.jpgCrkva Rožderstva Presvete Bogorodice sagrađena je 1803. godine, u vreme kada su turske džamije parale oči hrišćanskom stanovništvu. Međutim, Pazvan-oglu je odobrio građenje crkve na zahtev mitropolita Kalinika.

 

Za vreme odbrane Negotina u I Srpskom ustanku crkva je bila bolnica za smeštaj ranjenika, a njenoj porti su i sahranjeni legendarni junak Hajduk Veljko i nekoliko njegovih bećara.

 

Čuveni srpski kompozitor Stevan Mokranjac je takođe svojevremeno pevao i dirigovao u crkvi.

©2016 TOON - Turistička organizacija opštine Negotin