Mokranjčevi dani

Ljubiša Stojanović Luis (1952), začetnik etno-popa u Srbiji, iako rođen u Leskovcu, detinjstvo i prvi deo školovanja proveo je u Mokranjčevom Negotinu. Prve javne muzičke nastupe imao je sa bendom u kojem su bili i njegovi prijatelji iz Doma za decu bez roditeljskog staranja “Stanko Paunović”.

Sredinom devedesetih sa svojim tadašnjim bendom, uz saradnju Doma kulture “Stevan Mokranjac”, započeo je u Negotinu seriju humanitarnih koncerata i prihod usmeravao upravo Domu za decu i omladinu “Stanko Paunović”. I mimo koncerata znao je da uz pomoć prijatelja obraduje decu iz Doma garderobom, školskim priborom, muzičkim instrumentima….
Za višegodišnji humanitarni rad nagrađen je Septembarskom nagradom Opštine Negotin 2000. godine, a 2006. poneo je i najviše priznanje Opštine, zvanje Počasnog građanina Negotina.

Image

Deceniju kasnije, 2016. godine, u znak sećanja na humanost i sve što je za Negotin ali i muziku činio Ljubiša Stojanović Luis, koji je tragično nastradao 2011, Turistička organizacija je uz pokroviteljstvo Opštine Negotin organizovala prvi Koncert za Luisa „Moj život je moje blago“. Tako se pod imenom jedne od Luisovih često izvođenih kompozicija pet godina održava Festival koji okuplja članove njegovog benda, kolege i prijatelje muzičare, kao i članove njegove porodice.
Koncert se priređuje na Gradskom trgu u Negotinu u drugoj polovini jula (utorak, 21. jul 2020) i tada nas uz priču o humanosti Ljubiše Stojanovića Luisa i prateća dešavanja, odabrani izvođači sećaju i na njegovu muziku iz različitih vremenskih perioda.

Image
©2016 TOON - Turistička organizacija opštine Negotin