Lov
vinarije-header-bg.png

Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, po svemu sudeći od 3. veka. U vreme dok je filoksera harala vinogradima Francuske, sedamdesetih godina 19. veka, Krajina se pojavljuje kao izvoznik vina u Francusku, Austrougarsku, Nemačku, Rusiju, jer je domaća loza uzgajana na živom pesku uz obale Dunava kojoj filoksera nije mogla da naškodi. Prema sadašnjim procenama u negotinskom vinogorju ima oko 1000 ha pod vinogradima.

Od autohtonih i starih sorti ovde se neguju bagrina, začinak, prokupac, vranac i smederevka. Bagrina daje belo vino koje ima zlatno žutu boju i karakterističan buke. Ovu staru sortu grožđa danas su zamenili italijanski rizling, sovinjon i semijon. Začinak je sorta grožđa koja služi kao bojadiser. Rajac, Rogljevo i Smedovac tri susedna sela bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pimnica čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Ova sela imaju i najmirisnija crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150 do 250 metara. Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea. Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

MATALJ VINARIJA - NEGOTIN

www.mataljvinarija.rs

Zahvalnost i predanost plodnoj negotinskoj zemlji, uobličene kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina, temelji su na kojima nastaje vinarija Matalj. Ljubav prema vinarstvu, usavršavanje veština koje se prenose kroz generacije, i ovladavanje modernim saznanjima afirmišu našu želju da plodove ličnog ulaganja podelimo sa svim pravim poštovaocima vina. Podrum je kapaciteta 45000 l. Proizvodnja 20000 boca godišnje.

Vina:
Terasa-Sovinjon beli
Kremen-Cabernet Sauvignon
Dušica-Rose Gamay

Matalj Vinarija vam nudi:
- Obilazak podruma
- Degustacija tri vrste vina
- Zakuska : sir, suvo meso, brusketi

Osoba za kontakt:
Nikola Mladenovic Matalj
063/522-828
019/544-720
office@mataljvinarija.rs

PODRUM POLJOPRIVREDNE ŠKOLE ‘’RAJKO BOSNIĆ‘’ - BUKOVO

www.bukovo.edu.rs

Podrum Poljoprivredne škole izgrađen je u periodu od 1892.g. do 1895.g.
Sorta crna tamjanika kojom je Bukovo proslavljeno i koje je ovde nedostižnog kvaliteta, vrednim radom učenika, znanjem i marljivošću zaposlenih stručnjaka, uz poštovanje tradicije, pretače se u vino nedostižnog kvaliteta.
Osim crne tamjanike proizvodi se roze i beli burgundac i rajinski rizling.
Posetiocima se nudi obilazak podruma škole i degustacija .

Kontakt:
Poljoprivredna škola sa domom učenika “Rajko Bosnić”
Bukovski put b.b
19300 Negotin

Telefoni:
Direktor - 019/542-055
Sekretarijat - 019/548-755
Fax - 019/542-055
bukovo@open.telekom.rs

VINSKI PODRUM ‘’IVANOVIĆ‘’ - SMEDOVAC

Vinski podrum "IVANOVIĆ" podignut je 1861. godine i nalazi se u centralnom delu kompleksa smedovačkih pivnica.
Sastavni deo podruma je degustaciona sala u kojoj se mogu probati "Bahus" crveno vino, kupaža gamea i začinka- autohtone sorte negotinske krajine i belo vino "Menada", kupaža rizlinga, muskat otonela i drugih belih sorti.

Pored kupaža porodica Ivanović proizvodi i dva čista sortna vina od semiona i crnog burgundca, a u svojoj kolekciji posebno ističu i arhiv vina sa više od dve hiljade boca, od kojih su najstarije iz polovine sedamdesetih godina prošlog veka.

Kontakt:
Ivan Ivanović
064-1314723, 064-1945591
dijada@ptt.rs

VINARIJA ‘’RADULOVIĆ‘’ - CRNOMASNICA

Vinarija "Radulović" je izgrađena u samom srcu vinograda koji se prostiru na površini od 3,5 ha gde se sa velikom pažnjom i ljubavlju, uz pomoć i preporuke stručnih lica, kao i primenom ekoloških preparata uzgajaju dve vrhunske sorte grožđa: Cabernet Sauvignon, asortiment namenjen proizvodnji crnog vina i Chardonnay, asortiment namenjen za proizvodnju belog vina.

Deo objekta vinarije "Radulović" koristi se za degustacije vina, održavanje stručnih seminara i skupova.
U samom centru sela Crnomasnica nalazi se podrum, uređen po svetskim standardima i opremljen vrhunskom opremom, za preradu grožđa, proizvodnju i skladištenje vina kapaciteta 200.000 litara.
Posetiocima se nudi i obilazak podruma.

Kontakt:
Dragan Radulović
063/485-011
019/530 889
sr@vinorad.com

KRAJINSKA VINARSKA ZADRUGA ROGLJEVO - NEGOTIN

Krajinska vinarska zadruga Rogljevo – Negotin nalazi se u vlasništvu porodice Stevanović -Kušić, koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom od 1540. godine. Prema podacima iz 1864. godine porodica Stevanović – Kušić je posedovala 50.000 čokota, a trenutno raspolaže sa 5 hektara vinograda, koji se nalaze u Rogljevu, na potezu zvanom Gornja Ravna, na nadmorskoj visini od 215m.
Krajinska vinarska zadruga Rogljevo-Negotin proizvodi belo suvo vino Chardonnay i crveno suvo vino Cabernet Sauvignon.

Kontakt:
063/7242369

VINARIJA ‘’KRAJINA‘’ - RAJAC

Vinarija ”Krajina-Rajac” proizvodi kvalitetna vina, spravljena od vrhunskih sorti grozđa, proizvedenih u regionu Timočke krajine, odnegovana u nadaleko čuvenim Rajačkim pimnicama.
Ponosimo se našim crvenim vinom “Rajski dar”, Gameom i Kaberneom, a i kasnom berbom Rajnskog rizlinga, kao i sada modernim Rozeom.
Kolicine su oko 30.000 litara.

Kontaktirajte nas i uverite.

Kontakt:
064/34-92-009, 064/89-75-005
019/421-627 , 019/427-129
milenapacic@gmail.com

VINARIJA ‘’TANIĆA PIMNICE‘’

Vinarija Tanića pimnice smeštena je u istočnoj Srbiji na sredini puta između dva regionalna centra Negotina i Zaječara, u selu Tamnič. Vinarija je počela sa radom 2005.godine na temeljima vinskih podruma-pimnica porodice Tanić čiji su preci počeli da se bave proizvodnjom i prodajom vina još krajem 18 veka.

U ovom momentu na tržištu su dva naša vina: SINOR (cabernet sauvignon) i VIZAR (italijanski rizling i muskat otonel)


Kontakt:
Kontakt osoba: Dušan Plavšić
062-454533, 064/9838919
tanicapimnice@hotmail.com

FRANCUSKA VINARIJA - ROGLJEVO

www.francuskavinarija.com

Zaljubljeni u Balkan Cyrille Bongiraud i njegova supruga Estelle doselili su se iz Francuske u Srbiju i nastanili u Rogljevu.

U “Francuskoj vinariji”, smeštenoj na čuvenim Rogljevskim pivnicama trenutno proizvode 25.000 boca vina : „Obećanje” - spravljeno od prastare game sorte iz doba pre filoksere
„Želja” - mlado crveno vino
„Poema” - kupaža tamjanike, šardonea, muskat otonela i rizlinga
„Istina” - burgundac, vranac, začinjak
„Tajna” - kaberne sovinjon.

Kontakt:
060/4676288
francuskivin@gmail.com

VINARIJA ‘’CLEVORA‘’ - MIHAJLOVAC

www.mataljvinarija.rs

Vinarija Clevora poštuje tradiciju vinogradarenja i autohtoni sortiment vina, a zaokruženi kvalitet i stručnost omogućili su ostvarenje sna o ljubavi i prijateljstvu, uz dobro vino.


U svom asortimanu "Clevora" nudi :
kaberne sovinjon, belu tamnjaniku
beli muskat
crveni muskat ( game, crna tamjanika i muskat hamburg )
začinak ( začinak i crna tamjanika)
rose ( začinak i merlo )


Sa Dunavskog bisera, jedne od najlepših destinacija u Donjem podunavlju, Mihajlovca, sa sopstvenih plantaža – Mihajlovački vinogradi – vinarija '' Clevora '' vam pruža najbolje što ima.


Kontakt:
Jovan Stojkić
063 8276986, 060 0821968, 066 8400065
019 544-187, 019 559-101
sasasky@open.telekom.rs

VINARIJA ‘’JANUCIĆ‘’ - VELJKOVO

www.janucic.com

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina u vinskom podrumu Janucić prerasla je u osnovnu delatnost ove porodice.
S ponosom predstavljamo belo vino Visoka ( rajnski rizling ) i crveno vino Vulkan ( game ).
Uskoro će se među našim proizvodima naći i vina proizvedena od sorti Merlot, Sauvignon Blanc i Crna Tamjanika.
Pozivamo Vas da nas posetite i sami se uverite u kvalitet naših proizvoda.

Kontakt:
063/438-144 , 063 440 416
bokimaki019@open.telekom.rs

VINARIJA ‘’VIMMID‘’

www.vimmid.com

Vinarija „VIMMID“ je osnovana u Vidrovcu kod Negotina u martu 2010. godine i poseduje najmoderniju opremu renomiranih proizvođača.
Trenutni kapaciteti su oko 10.000 litara, ali u planu je dalje proširivanje proizvodnih kapaciteta.

Od januara 2011. godine na tržištu se nalaze prva vina proizvedena u vinariji „VIMMID“, i to:
roze „Aglaja“ ( pinot noir, prokupac, šardone )
belo vino „Sauvignon & semillon“.
Proizveden je i Pinot noir, koji će se uskoro pojaviti na tržištu.


Kontakt:
Vladimir Frunzarelović
062/514 995, 063/1186952
vinarijavimmid@gmail.com

PODRUM ‘’DAJIĆ‘’

Podrum Dajić se nalazi u Mihajlovcu između Negotina i Kladova, malom mestu na obali Dunava koje ima dugu vinogradarsku tradiciju i izuzetno povoljne klimatske uslove za proizvodnju grožđa i vina.
Specifična mikroklima i blizina Dunava posebno utiču na određene karakteristike grožđa i vina.
Podrum Dajić se proizvodnjom vina bavi od 2003 godine, na površini od četiri hektara sa sortama Sauvignon blanc, Gamay, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc i Cabernet sauvignon. Godišnja proizvodnja je izmedju imedju 10 i 15 hiljada litara vina.
U ponudi trenutno imamo vina Rajnski rizling, Sovinjon , Game,Game barik, Burgundac crni, Kaberne Sovinjon.U planu je i opremanje sale za degustaciju.

Kontakt:
Podrum Dajić
19322Mihajlovac
063/542 703
podrumdajic@gmail.com

VINARIJA ‘’MIKIĆ‘’

Iz postovanja prema nasim precima koji su bili vrhunski vinogradari i vinari preuzeli smo odgovornost nastavka vinarke tradicije i posle teskih godina ponovo obnovili vinograde. Na nasem imanju niču novi zasadi vinograda sa internacionalnim ali i autoktonim sortama grozdja. Sorte kao Cabernet Sauvignon, Merlot, Pino Noir, Chardonnay, Souvignon Blanc, Traminer i Crna Tamjanika su zasadjeni u dva Vinogorja na povrsini od 6 hektara i od 2011 godine je izgradjena i pocela sa radom moderna vinarija kapaciteta 75000litara sa ciljem ljubitelje vina sirom sveta upoznati sa Najboljim vinima Negotinske Krajine . Ostvareni rezultati na monogim ocenjivanjima i titula apsolutnog pobednika ,,Sajma Meda i Vina u Negotinu 2017´´kao najbolje vino Sajma, dokazuju nam da smo na pravom putu. Negotinska Krajina kao najsuncanija regija u Srbiji a i na balkanu, Bogom data za proizvodnju grozdja i vina, koju treba predstaviti ljubiteljima vina sirom sveta. Jedan podatak govori o tome u 2015. godine je Negotini bio sa 2353. suncanih sati region sa najvise sunca u Srbiji sto se i moze osetiti u svakom gutljaju vina. Dnevne temperature neretko i do 40° u julu i avgustu zajedno sa svezim nocima pomazu vinovoj lozi a i vinarima da specificnosti ovog Terroir-a spakuju u bocu.

Kontakt:
Vinarija Mikić
Rečka , BB - Negotin
+381 19 534 066 (Negotin)
+381 61 20 09 673 (Beograd)
+43 660 34 70 617 (Wels)
+43 676 95 72 330 (Wien)
office@vinarija-mikic.com

VINARIJA ‘’TOP VINARIS‘’

Vinarija Top vinaris se nalazi u selu Rečka blizu Negotina. Kao i kod većine domaćinstava i u ovom kraju vinogradarstvo i vinarstvo je duga tradicija i posao od kog se nekada jajo dobro živelo.
Danas se obnavljanjem i osavremljenjavanjem vinarstva vraćamo tradiciji proizvodnje kvalitetnih i vrhunskih vina.
Proizvodimo godišnje oko 15.000 litara vina i to Crnu tamnjaniku, Burgundac, Kaberne sovinjon i Rizling

Kontakt:
Podrum Dajić
19322Mihajlovac
+381 (62) 456 525
+381 (60) 357 4802
+381 (19) 534 039
office@vinaiznegotina.info

©2016 TOON - Turistička organizacija opštine Negotin